كتاب «ميان دو بيداری، اسلام سياسی در خاورميانه در حال تغيير» نوشته طلال عتريسی، استاد دانشگاه لبنان از سوی مركز توسعه انديشه اسلامی «الحضاره» در بيروت نقد و بررسی شد.
به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، مركز توسعه انديشه اسلامی «الحضاره» در بيروت با حضور و سخنرانی عباس خامهیار، رايزن فرهنگی كشورمان و طلال عتريسی نويسنده كتاب «ميان دو بيداری، اسلام سياسی در خاورميانه در حال تغيير» و انديشمندان، فرهيختگان و جمعی از شخصيتهای سياسی، انديشمندان و اعضای جريان اخوان المسلمين، نشستی را جهت نقد و بررسی این اثر برگزار کرد.
عتريسی در اين كتاب به بررسی تجربه جنبشهای اسلامی پس از بهار عربی و نقش ايران و تركيه و نيروهای مقاومت و چالشهايی كه با آن روبرو هستند، پرداخته است.
قاسم قصير، فعال در مسائل جنبشهای اسلامی، پيرامون اهميت اين كتاب در ارزيابی تجربه جمهوری اسلامی ايران و افقهای پيش رو در اين زمينه مطالبی را بيان کرد.
وائل نجم، يكی از مسئولان جماعت اسلامی ضمن دفاع از تجربه اخوان المسلمين به برخی ملاحظات درباره همگرايی اين تجربه و عدم ارائه دقيق از ديدگاه آنان در اين كتاب اشاره کرد.
وی در ادامه، خواستار ارائه قواعد جديدی جهت ارزيابی تجربههای اسلامی شد و در پايان بر ضرورت يافتن طرحی اسلامی و مشترك جهت فعاليت های جنبش های اسلامی و تمركز بر روی حقوق بشر، عدالت و آزادی تأكيد كرد.
عمر المصری، از رهبران سابق اخوان المسلمين، پيرامون اهميت اطلاعاتی كه در كتاب ارائه شده مطالبی را بيان کرد و تنها مشكل آن را ارائه تصويری منفی از اخوان المسلمين دانست.
بسام غنّوم، روزنامه نگار مجله «الامان» به مجموعهای از نقدها درباره كتاب، اشاره کرد و خواستار شد: تمام تجربههای اسلامی موجود در ديگر كشورها مانند سوريه و عراق در بوته نقد قرار گيرند و نقش حزب الله در سوريه و منطقه تقویت شود.
خامهيار، رايزن فرهنگی كشورمان به موضوعيت و جايگاه و ذاتی نويسنده و كتاب اشاره کرد و به بيان تجربه اخوان المسلمين و علل و عوامل ناكامی آنها پرداخت.
توفيق سليم، پژوهشگر لبنانی نيز در سخنان خود، خواستار ارزيابی تجربههای اسلامی شيعی در ايجاد رابطه با ديگر گروههای اسلامگرا شد و برخی پرسشها را پيرامون وضعيت كنونی سوريه و نقش روس ها در شسكت خوردن تجربه اسلامگرايان مطرح کرد.
جهاد سعد، پژوهشگر مركز مطالعات اسلامی آستان مقدس حضرت ابالفضل در لبنان در بيانات خود خواستار ارائه نوعی همگرايی جديد و همه جانبه در تجربه اسلامی و مطرح نمودن مشكلات جنبشهای اسلامی و تغيير آنها به احزاب سياسی شد.
ریيس مؤسسه نور الاسلام «جهاد عبدالله» نيز در اظهارات خود خواهان برگزاری نشستهايی برای گفتگو و كارگاههايی جهت ارزيابی تجربههای اسلامی و عوامل شكست آنها و نحوه همكاری با آنها در آينده شد.
حسان قطب، مسئول مركز مطالعات لبنانی به اين نكته اشاره كرد كه ما در برابر دو تجربه اسلامی قرار داريم و بايد بار ديگر اين تجربهها بازنگری شوند.
ابراهيم سكيكی، فعال در مسائل اسلامی، پيرامون ضرورت روشن کردن ديدگاه جنبشهای اسلامی در ابعاد عملی و اولويت قرار دادن مقابله با حاكم ستمگر را در متن اين ابعاد خواستار شد.
اسامه حمدان، مسئول روابط بينالملل جنبش حماس نيز از جدا سازی ميان تجربههای اسلامی يكسان انتقاد کرد و گفت: جنگی همه جانبه بر ضد طرح اسلامی يكسان وجود دارد كه ضرورت دارد تا ميان تمام جنبشهای اسلامی همكاری وجود داشته باشد.
در بخش پایانی این نشست، طلال عتريسی، استاد بازنشسته دانشگاه لبنان و مشاور آموزشی دانشگاه المعارف و نويسنده كتاب درباره ديدگاه خود و تلاشی كه جهت ارزيابی تجربه گروههای اسلامگرا پس از بهار عربی انجام داده، مطالبی بيان کرد.
انتهای پیام/ص