هم اكنون در ايران تشكلهاي متعددي وجود دارند كه به صورت مستقيم و غير مستقيم در زمينة موسيقي فعاليت ميكنند . صرف نظر از صدا و سيما كه بخش عمدهاي از فعاليتهايش به موسيقي ارتباط دارد ، وزارتخانهها و سازمانهايي نيز بخشهايي از فعاليتشان را به موسيقي اختصاص دادهاند .
در صدا و سيما ، واحدي با عنوان « مركز موسيقي » وجود دارد كه وظيفة آن توليد و ساخت موسيقي براي پخش از شبكههاي راديوئي و تلويزيوني است . در اين مركز تعداد بسياري آهنگساز ، شاعر ، نوازنده ، خواننده، يك اركستر سمفونيك و يك گروه كُر مشغول فعاليت هستند . عمدة توليدات اين مركز بر اساس تقسيم بنديهاي موسيقي كه پيشتر ياد كرديم ، در محدودة « موسيقي تركيبي » است . بيشترين درصد آثار پخش شده از صدا و سيما ، محصول توليدات اين مركز است . ديگر انواع موسيقي كه از صدا و سيما پخش ميشود ، توليدات موسيقي ديگر بخشهاي كشور است ، مانند نوارهاي كاست توليد شده در بخش خصوصي ، و انواع موسيقي غير ايراني مانند پاپ ، لايت ، كلاسيك و غيره .
در كنار انتشار آثار مربوط به موسيقي و توليد نوارهاي كاست كه از حجم قابل توجهي نيز برخوردار است ، يكي از مهمترين فعاليتهاي پس از انقلاب و از سال 1364 بدين سو ، برگزاري جشنوارههاي بزرگ موسيقي است . همه ساله ، جشنوارهها و همايشهاي موسيقي در كشور برگزار ميشود كه مهمترين آنها « جشنوارة دانشجويي » و « جشنوارة موسيقي فجر » است .
جشنوارة موسيقي دانشجويي
اين جشنواره با هدف ايجاد فضايي مناسب براي ارائه خلاقيتهاي موسيقي دانشجويان ، و ارتقاء بينش هنري و موسيقيايي آنان و همچنين شناخت هر چه بيشتر موسيقي سنتي رديف ايران برگزار ميشود .
در آخرين نوبت برگزاري اين جشنواره كه در سال ( 1377 ) برگزار شد ، تعداد 250 دانشجو در سه بخش : مسابقة نوازندگي ، مسابقة حفظ رديف و اجراي كنسرت در بخش جنبي ، فعاليت ميكردند . بخشي از جشنوارة موسيقي دانشجويي كه معمولاً با استقبال خوبي از سوي جوانان رو به رو مي شود، به سخنرانيهاي علمي استادان دانشگاه و ارائة آخرين دستاوردهاي هنري آنان براي دانشجويان اختصاص دارد .
جشنوارة موسيقي فجر
مقدمه
اين جشنواره بزرگترين رويداد موسيقي سال در ايران است و به مناسبت برگزاري جشنهاي پيروزي انقلاب در بهمن ماه ، هر سال برگزار ميشود .
از نخستين دورة اين همايش بزرگ موسيقي در سال 1364 ، تا سال 1376 تا كنون 13 دورة اين جشنواره در تهران برگزار شده است .
نكتة حائز اهميت در اين 13 دوره ، بيگمان روند رو به رشد كمّي و كيفي آن است . به طوري كه تعداد گروهها از 8 گروه شركت كننده در سال 1364 به 137 گروه در سال 1375 و از حدود 234 هنرمند شركت كننده در سال 1365 ، به 1300 هنرمند در سال 1376 افزايش يافته است .
دو بخش از مهمترين بخشهاي جشنوارة موسيقي فجر عباتند از :
بخش مسابقة موسيقي بومي و محلي
جشنوارة موسيقي فجر همايشي بزرگ و منحصر بفرد از انواع موسيقي زيبا و ناب بومي و محلي ايران است . براي كساني كه به تحقيق و شناسايي موسيقي مناطق مختلف ايران علاقهمندند ، اين جشنواره بهترين فرصت ممكن براي تحقيق است . گروههاي مختلف موسيقي محلي در بخشهاي نوازندگي ، خوانندگي و رقصهاي محلي ، ضمن رقابت با يكديگر ، آلبوم بسيار زيبا و خوش نقشي از موسيقي بومي مناطق مختلف ايران به نمايش ميگذارند .
موسيقي بانوان
بخش موسيقي بانوان از جشنوارة سيزدهم به برنامههاي جشنواره افزوده شده است . در اين بخش تعدادي گروه موسيقي سنتي كه همگي نوازندگان و خوانندة آن از بانوان هستند ، به اجراي كنسرت ميپردازند . بخش موسيقي بانوان با استقبال چشمگير بانوان رو به رو شده است . ديگر بخشهاي جشنواره فجر عبارتند از : بخش جوان ، معرفي ملل مسلمان ، بخش جنبي و بحثهاي آزاد . |